Translate

divendres, 10 de maig de 2019

Narcisisme, emocions i Likes

L’exaltació de les emocions amb l’efecte Likes,


Qui va dir que érem analfabets emocionals? Per què no preguntem a les nostre àvies i avis si sentien emocions en molts moments de la seva vida: naixements, morts, o en el dia a dia.

Per què no mirem com ens hem emocionat des de fa anys davant la posta de sol? Quan hem anat  d’excursió o en tants moments,petits moments de la vida quotidiana? Per què n’hem de fer un tema curricular i no vital, senzill, contextualitzat en les relacions interpersonals de cada moment?

Però quan hi ha un tema que entra amb força a través dels mitjans de comunicació té un gran impacte i el posem davant de tot:  cal mostrar com el vivim i donar-li una importància que  ompli els debats. Està clar estem en el món de la informació i cal “estar al dia” i poder parlar de tot, prendre decisions i actuar ràpidament per mostrar que “estem al dia”.

No és, doncs, d’estranyar que aprofitat la tecnologia, que ens acompanya en tot moment, cliquem a les emoticones, parlem de la importància, amb una gran exaltació, de fer moltes accions , al voltant de les “emocions”,  sense prou reflexió  per mostrar que estem al dia. i sovint descontextualitzades i, a ser possible, amb situacions extraordinàries.

Una de les maneres de poder mostrar  com vivim aquesta exaltació emocional en l’ofereix   les xarxes. Les fotos que fem o que rebem permeten i estimulen poder mostrar les emocions que sentim i procurem que provoquin respostes emocionals de qui s’ho mira. Per això es demanen que ho mostrin amb imatges gràfiques: pluja de cors, emoticones i, evidentment Likes¡

 Per tant es va infiltrant en el nostre discurs i sobre tot en el nostre imaginari una manera d’interpretar com es mobilitzem les persones que veuen les nostres fotos i explicacions i oferim a les criatures i, especialment, adolescents una forma de relacionar-se virtualment distorsionant el sentit de les paraules (amistats, influencers)  i provocant reaccions que estimulen l’autosatisfacció.

Com aconseguir el màxim d’emoticones  de les persones que ens “segueixen”?: Fer-se selfies és més important que mirar el què passa al nostre voltant. Mostrar on som i què fem, si és espectacular, aconseguirà una major reacció, potser d’admiració o d’enveja” però es manifestarà a través de les emoticones i dels Likes¡¡¡i se’ns dubte alimentarà el meu EGO i em farà sentir molt bé emocionalment parlat¡¡¡i ja comença la competició pel nombre de Likes¡¡

Però en adonem de com afecten el Likes a les nostres accions i com anem socialitzant a les criatures en el marc dels Likes.

Gravem proeses que moltes vegades fem pel sol fet de tenir aquest supervaloració. La canalla fa, lògicament,  el mateix:  piruetes  perquè les gravem i “pengem” i les puguin veure  altres criatures. A veure qui la fa la tombarella més excepcional¡¡ i després pregunten: Quants Likes he tingut?

I així anem alimentat el petit Narcís que tenen  a dintre fins adonar-li unes dimensions extraordinàries perquè s’alimenta amb una gran varietat d’emoticones i  l’Ego creix perquè  hi ha admiració externa que es valora més que la interna i la propera. 

Està clar que les emocions que podem sentir si no les compartim no tenen valor ni intensitat.  No ens satisfan sinó hi ha aquesta reacció externa i aquesta mirada va modulant el nostre comportament¡¡

 Aquesta setmana, es va incendiar un avió on hi van haver  41 víctimes i una persona ho va gravar i ho va penjar a les xarxes¡¡¡ La intenció era provocar la resposta de tenir molts Likes per la “proesa”. Sols hi va haver alguns comentaris valorant negativament aquest fet d’estar pendent de les imatges en lloc d’ajudar o acompanyar a les persones del voltant.¡¡¡ quin comentari o explicació, que en cap cas podrà ser justificació, es pot fer davant d’això? 

I en aquest context les criatures  fan l’aprenentatge. Què fer per tenir admiració, per tenir popularitat... que es pot quantificar amb el nombre de Likes que arriben¡¡

No ens ha d’estranyar, doncs, que es faci fotos amb actituds inapropiades per aconseguir més Likes. Això sens  dubte ens passa i  passarà factura no sols per les fotos sinó per les actituds i distorsió de com estar en el món amb la tecnologia.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada